Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2014

Led Parlaklıgı Ayarlama

Merhaba: Bu günkü uygulamamızda potansiyometre yardımıyla ledimizin parlaklığıyla oynayacağız. Gerekli malzemeler bir adet potansiyometre, bir adet led ve bağlantı kablosu. Bağlantıları nasıl yapacağımıza gelecek olursak: Bağlantıları yaptıktan sonra kodumuza geçebiliriz: Koda direkt ulaşmak için:

Potansiyometreden Deger Okumak

Bu sefer mini bir uygulama ile karşınızdayız. Arduinomuz'a potansiyometre bağlayacak ve karşılığında oluşturulan sensör değeri ve gerilim değerini serial monitörden gözlemlemeye çalışacağız. Gerekli olan malzemeler bir adet potansiyometre ve 3 det bağlantı kablosu. Öncelikle yapmamız gereken ptansiyometremizi arduino'ya bağlıyoruz, nasıl bağlayacağımız öğrenmek için: Bağlantıları yaptıktan sonra gelelim kodumuza: Koda direkt ulaşmak için:

Arduino ile Robotik El Yapmak

Herkese merhaba, Bu uygulamamızda servo,esneklik sensörü, arduino üçlüsünü kullanarak Pinokyo'nun kayıp eline hayat vermeye çalışacağız :)  Öncelikle yapmamız gereken hareket etmesini sağlayacağımız insan elinin bir kopyasını oluşturmak. Bunu metalden, plastikten veya ahşaptan yapabilirsiniz. Kısayol olarak ve eklemlerin düzgün çalışmasını sağlamak amacıyla 3D yazıcı kullanmanızı tavsiye edebilirim. Tabi burada ben kendi yaptığım ahşap elden bahsedeceğim: Robotik eli oluştururken hafif olması ve kolay şekillendirilebilir olması sebebiyle ana malzeme olarak Balsa'yı kullandım. Eklemleri oluşturmak için plastik menteşelerden faydalandım. Her bir eklemin içinden minik borular geçirdim ve yapıştırdım. Diğer yandan falçata vasıtasıyla açtığım kesiğe menteşeye yapıştırıcı sürdükten sonra yerleştirdim. Ana iskeleti tamamladık. Şimdi yapmamız gereken servoları yerleştirmek için kullanacağımız bir düzlem oluşturmak, yani kol yapacağız. Dipnot: Ser...

Kara Şimşek Uygulaması

Arduino uygulamalarının olmazsa olmazı Kara Şimşek uygulaması ile karşınızdayız. Standart LED uygulamasına çeşitli for döngüleri ekleyerek oluşturulan bu uygulama donanım alanından ziyade özellikle yazılım noktasında büyük gelişme sağlamakta. İhtiyacımız olan malzemeler ne kadar LED kullanacağımıza göre değişiyor. Led sayısı kadar Led, +1 bağlantı kablosu :) Bağlantıları nasıl yapacağımıza gelirsek: Buyurun buda kodumuz :

Esneklik Sensörü ile Servo Kontrolü - Arduino

Çalışmalarımızda yavaş yavaş temel elektronik malzemelerden sensörlere geçiş yapıyoruz. Artık temel malzemelerden potansiyometre, LED, Servo, Motor vs. nasıl kullanılır, kodlarını nasıl hazırlarız biliyoruz. Bugünkü çalışmamızda ise daha önce yapmış olduğumuz servo kontrolü uygulamalarımıza bir yenisini ekleyip esneklik sensörü kullanarak servomuzu hareket ettirmeye çalışacağız. Öncelikle esneklik sensöründen bahsetmek gerekirse, kendisini kademeli direnç olarak düşünebiliriz.Dik durumda iken direnç değeri çok düşük fakat eğildiği zaman direnç değeri artıyor ve sistemimiz bunu bir sinyal olarak algılıyor. Bu sayede bir şeyleri kontrol etmede kullanabiliyoruz. Dipnot ekleyecek olursak esneklik sensörü tek taraflı çalışan bir sensördür. Yani dik konumdayken bir tarafa esnediği zaman sinyalimizi sağlarken tam tersi esnemelerde her hangi bir tepki oluşturmuyor. Esneklik sensörü fiyat itibariyle biraz pahalı, eğer projeniz için fazlaca ihtiyacınız varsa kendiniz de yapabilirsiniz...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Arduino ile Müzik Yapmak

Müzik ruhun gıdasıdır demişler, her ne kadar müziği minik bir hoparlör sayesinde duyduğumuz eski telefon zil seslerini hatırlatan bu uygulama için ruhun gıdasıdır diyemesek de eşsiz bir nostalji yaşattığı su götürmez bir gerçek. Bu uygulamamız da Arduino'nun kendi örnekleri arasında bulunan tone.h kütüphanesini kullanarak çeşitli melodiler dinleyeceğiz. Bu uygulama için sadece bir adet hoparlöre ihtiyacımız var :) Kurulum öncesi ayarlamalara gelecek olursak öncelikle Arduino'nun 0023 sürümünü edinmeliyiz, zira yeni sürümlerinde bu uygulamaya yer verilmemiş. Yine buna bağlı olarak Arduino'nun kendi örneklerinde Tone dosyasını bulamaya biliyoruz, bunun için resmi sitesinden Tone dosyasını indirip bilgisayarımızdaki Arduino dosyasına yapıştırmamız yeterli olacaktır. Bağlantının yapılmasına gelecek olursak: Koda direkt ulaşmak için:

Arduino ile Vantilator Yapmak

Tekrardan Merhabalar: Bu uygulamamızda daha önce yapmış olduğumuz servo kontrolü ve brushless DC motor kontrolü uygulamalarını birleştirerek vantilator yapmaya çalışacağız. Gerekli malzemeler: Güç Kaynağı Brushless DC motor Servo Electronic Speed Controller (ESC) Potansiyometre (2 adet) Bağlantı kabloları Arduino  Malzemleri temin etmemiz durumunda uygulamamızın bağlantılarını şekildeki gibi yapabiliriz: Not: Bağlantıları yaparken servo ile motoru birbirine entegre edeceğimiz levhalara ve vidalara ayrıca ihtiyacımız var. Bağlantıları yaptı isek kodumuza geçebiliriz: Koda direkt ulaşmak için:

Potansiyometre ile Servo Kontrolü - Arduino

Bir başka uygulama ile karşınızdayız... Bu uygulamamızda potansiyometre yardımıyla servomuza hareket vermeye çalışacağız. Gerekli Malzemeler: Arduino Potansiyometre Servo Bağlantı Kabloları Gerekli malzemeleri söyledikten sonra bağlantıları nasıl yapacağımıza bakabiliriz:  Not: Servonuzu bir yüzeye sabitlemenizde fayda var, bant kullansanız dahi yeterlidir. Kodumuza gelince ister resme bir süreliğine baktıktan sonra kendiniz yazmaya çalışın, yada direkt aşağısında verdiğim kodu kopyala-yapıştır şeklinde Arduino-IDE'ye yağıştırabilirsiniz. Tercih sizin...

Arduino ile Brushless Motor Kontolü

Merhabalar, Bu uygulamamızda ise Arduino kullanarak Brushless yani fırçasız motorumuza hareket vermeye çalışacağız. Gerekli malzemeler: Brushless DC Motor Electronic Speed Controller (ESC) Potansiyometre Bağlantı Kabloları Güç Kaynağı (Kaynak olmadan da Arduino besleyebiliyor fakat motor devri çok düşük kalıyor) Ve tabi ki Arduino :) Bağlantılarımızı aşağıdaki resmide belirtildiği şekilde yapmalıyız:  Bağlantıları yaptıktan sonra sıra Arduino'yu programlamaya geliyor: Koda direkt ulaşmak için:

Push Button Girdilerini Serial Monitörden Gözlemlemek

Bu uygulamamız da kartımıza girdi gönderip Serial Monitör aracılığıyla verilen tepkiyi inceliyoruz. Öncelikle devremizi kuracak olursak: Devremiz şekildeki gibi olacak, bu aşamadan sonra arduino uygulamasını başlatıp yazılım kısmına geçiyoruz. Kodumuz:

Arduino Led Uylulaması

Merhabalar; Arduino camiasının olmazsa olmazı LED yakıp söndürme uygulamasıyla karşınızdayız :) İşe bağlantıların nasıl yapılması gerektiğinden başlayacak olursak : Direnç LED'i patlatmamak için eklendi, LED'in yanıp sönmesini baz alırsak direnç değerinin pek bir önemi yok. Parlaklığı etkilemek istersek direnç değeriyle oynayabiliriz. LED'in doğru takıldığından emin olunuz, zira ters bağlandığı vakit istediğimiz ışığı bulamıyoruz.. Koda gelecek olursak : Delay kodu ile oynayarak yanıp sönme süresini değiştirmekte fayda var, tam olarak ne yaptığımız konusunda fikir sahibi olmamıza yardımcı olacaktır.  *Burada 1000 sayısı 1 saniyeye denk gelmektedir. Kodumuz : 

Let's Begin!

                                                                       Let's Begin !