Skip to main content

Suas Anadolu Bülten

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin kurduğu "Drone Anadolu" takımının yaklaşık 3 ayda ürettiği "Boran" adı verilen döner kanatlı insansız hava aracı prototipi, 21-25 Eylül'de düzenlenecek Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) İnsansız Hava Araçları Yarışları'nda birinci olabilmek için havalanacak.



Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin kurduğu "Drone Anadolu" takımının yaklaşık 3 ayda ürettiği "Boran" adı verilen döner kanatlı insansız hava aracı prototipi, 21-25 Eylül'de düzenlenecek Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) İnsansız Hava Araçları Yarışları'nda birinci olabilmek için havalanacak.

"Drone Anadolu" takım kaptanı AÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Oktay Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada, insansız hava araçlarının özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda yardım amaçlı kullanılabilirliğinin gösterilmesinin amaçlandığını söyledi.

Yarışmaya, yurt içi ve dışından 202 başvurunun yapıldığını bildiklerini belirten Kırık, bu yarışlara katılmak için 3 ay önce çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Kırık, "Drone Anadolu" takımının 7 kişiden oluştuğunu anlatarak, "TÜBİTAK yarışları için döner kanatlı bir insansız hava aracı ürettik. Aracımızın 800 gram taşıma kapasitesi var. Yaklaşık yarım saat havada kalabiliyor. Tasarımı ve üretimi tamamen bize ait." dedi.

"Boran" adını verdikleri insansız hava aracını yarışmaya kadar daha da geliştireceklerini dile getiren Kırık, "Takım olarak hafta sonları da dahil vaktimizi atölyemizde geçiriyoruz. Amacımız eylüldeki yarışlarda birinci olmak." diye konuştu.


"Test uçuşlarımız devam ediyor"

Takımın üretim sorumlusu Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi M.Furkan Bahat ise uzun zamandır insansız hava araçları üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Aracın tüm tasarımının kendilerine ait olduğunu vurgulayan Bahat, şunları kaydetti:

"Daha önceki tecrübelerimize dayanarak 3 ay gibi kısa bir sürede aracımızı ürettik. Biz bu yarışlara multikopter ile katılacağız, hedefimiz birinci olmak. Yarışmanın konsepti gereği belli bir alan üzerinde uçarak yardım paketi bırakacağız. Biraz da manevra kabiliyeti isteniyor. Biz de buna göre bir araç ürettik. TÜBİTAK yarışlarına hazırız, aracımıza sadece 'bırakma mekanizması' ekleyeceğiz."


"Öğrencilerimiz çok başarılı

Proje danışmanlarından Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi araştırma görevlisi Zafer Öznalbant ise öğrencilerin gönüllülük esasına dayalı projeler ürettiğini söyledi.

Öğrencilerin günlük yaşamlarının büyük bölümünü üniversitenin laboratuvarlarında geçirdiğini anlatan Öznalbant, "TÜBİTAK yarışları sabit kanatlı ve döner kanatlı hava araçları olmak üzere 2 farklı konseptten oluşuyor. 'Boran', döner kanatlılarda yarışa katılacak. Belli bir yükle havalanıp hedef noktalarına yük bırakılacak. Her şeyini öğrencilerimiz yapıyor, biz sadece onlara yol gösteriyoruz. Öğrencilerimiz çok başarılı." ifadelerini kullandı.

Anadolu Üniversitesi'nden insansız hava araçları: “Boran” ve “İstiklal”


Anadolu Üniversitesi öğrencileri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK), 21-25 Eylül tarihlerinde düzenleyeceği “İnsansız Hava Aracı Yarışları”na, “Drone Anadolu” ve “Suas Anadolu” takımlarıyla çıkmaya hazırlanıyor. Yarışlar, sabit kanatlı ve döner kanatlı insansız hava araçları olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilecek. Döner kanatlı insansız hava aracı kategorisine Drone Anadolu takımının ürettiği “Boran” katılırken, sabit kanatlı insansız hava aracı kategorisinde Suas Anadolu’nun ürettiği “İstiklal” isimli araç yarışacak.

Projenin danışmanlarından Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Zafer Öznalbant, öğrencilerin “Boran” ve “İstiklal” için çok çalıştığını, iki takımın da kendi kategorilerinde önemli başarılar elde edeceğine inandığını belirtti.


TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada araçların, acil durumlarda yardım amaçlı kullanabilirliğinin gösterilmesinin amaçlandığını dile getiren Drone Anadolu takımının üretim sorumlusu M.Furkan Bahat, kalabalık bir ekiple çalıştıklarını ve “Boran”ı yaklaşık 3 ay içerisinde bu yarışma için hazırladıklarını kaydetti.

Yarışma konusunda tecrübeli olduklarını ifade eden Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Bahat, “TÜBİTAK’ın istediği aracı ürettik. Hedefimiz birinci olmak.” şeklinde konuştu.
Detaylar : 





Comments

  1. Merhaba Furkan Bey, çalışmalarınız ben ve ekip arkadaslarımızın cok ilgisini cekti, bizlerde bi dron yapımını sürdürüyoruz, bu süreçte bir iki ufak konuda yardımınıza müracaat etmek istiyoruz mümkün müdür acaba?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 system is ready, we can begin to try it. In this level, we should read three dimensional degrees which are Phi, Theta, Psi on MPU6050 using serial monitor. For doing this of course we need the code, Here is the arduino code: // M.Furkan Bahat , November 2014 // For more information http:/

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x