Skip to main content

AUVSI 2015 - Suas Anadolu

Merhabalar,

Uzunca bir süredir azimle çalışmalarını yürüttüğümüz, sizinle de sık sık ara çalışmalarını paylaştığım Anadolu Üniversitesi insansız hava aracı takımı Suas Anadolu bu sene Amerika Birleşik Devletleri Maryland eyaletinde 13. sü düzenlenen AUVSI Suas yarışmasında 6. olarak büyük bir başarı elde etmiştir.


Başarı tamam da neye göre ? 

Şöyle ki bu sene yani 2015 Suas'a tam olarak 55 takım başvuruda bulunmuş. 35 tanesi gerekli şartları yerine getirerek yarışma fırsatı kazanmış. Bunların arasında 6. olmak ciddi bir çalışmanın ürünü olsa gerek. Diğer taraftan geçen sene 23. olduğumuzu da söylemem gerek, yarışmaya katıldığımız ilk sene 23. olmak, ikinci sene ise 6.lığa yükselmek bizlere ayrıca gurur ve cesaret veriyor.

Katıldığımız yarışmadan bahsedecek olursam, yarışma 13 yıldır devam eden, insansız hava araçların noktasında kökleşmiş, dünyanın bir çok ülkesinden yarışmacıları ağırlayan, inovatif çalışmaların önünü açmak niyetiyle zorlu görevleri olan, öğrenci-sektör buluşmalarının öncüsü sayılabilecek bir yarışma. İsterseniz yarışma sponsorlarına bir göz atalım ?



Çok fazla söze gerek yok gibi. Orada bulunup bir sene boyunca çözüm aradığınız farklı görevler için geliştirmiş farklı çözümleri diğer takımlarda görmek ise ayrıca hoş bir durum. ''Hmm bak şunu da şöyle halletmişler, vay çakallar vay'' cümlesinin farklı dillerde kullanımı da öğrenmiş olduk :) 

Yarışma hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için :

http://auvsi-seafarer.org/

https://www.facebook.com/auvsi.suas/

Tabi standart bir soru vardır, 'Biz kimiz?' veyahut vizyon -misyon muhabbetleri. Onları bir kenara bırakıp sizleri takımım adına hazırladığım uçmalı-kaçmalı tanıtım filmi ile baş başa bırakıyorum :)




Hey, bu arada takımın logosunu da ben hazırladım. Atölyede matkap-çekiçle uğraşmanın yanı sıra medyatik işlerle de aram iyidir. Zanaat sahibiyiz vesselam !

Takımımız internet siteleri :

http://suas.anadolu.edu.tr/ 
http://www.suasanadolu.com/

Sosyal medya bağlantılarımıza yine bu sitelerden ulaşabilirsiniz.

Yarışmaya hazırlık süresince çok farklı platformlarda yarışma adına geliştirdiğimiz çok farklı strateji ve çözümleri deneme fırsatımız oldu. Kimi zaman başarılar elde etsek de çoğu zaman mağlubiyetle karşı karşıya kaldık. Fakat genel toplamda her adımda bir şeyler kattık bünyemize. Bu konuda tek sponsorumuz Anadolu Üniversitesi oldu. Sponsorluk teklifimizi geri çeviren Eskişehir menşe-ili  bazı havacılık firmalarına selamlar olsun. Bize sponsor olmayıp İTÜ takımına sponsor olmaları ayrıca üzdü bizi. Sahi İTÜ insansız hava takımı bazı sıkıntılar sebebiyle 19. oldular. Gönül isterdi ki ilk onda iki adet Türkiye üniversitesi olsun, neyse.

Bu arada her zaman ki gibi basından beklediğimiz ilgiyi göremedik. Tabi bir kaç küpür paylaşalım yine de.


Daha yarışmaya katılmadan bizlere ilgi gösteren Anadolu Ajansı'na teşekkür ederiz.

Ana sponsorumuz haber yapmazsa olmaz tabi:






Diğer taraftan Eskişehir yerel gazetesi 2Eylül'e teşekkürler. 

http://www.2eylul.com.tr/gundem/6ncilikla-donduler-h47494.html

Yarışmaya yaklaşık bir ay kala uçuş kanıt videosu göndermeniz gerekiyor, bu videonun standart bir uçuşunuzu iniş ve kalkışınızı içermesi yeterli. Gönderdiğiniz linkteki videoyu izleyim, 'Hmm, bak bunlar uçabiliyorlarmış. Çağırın gelsinler' diyorlar. Suas 2015 uçuş kanıt videomuz sizlerle :


Bu arada yarışma sırasında da boş durmayıp bir dünya video çektim, tabi arkaya müzik ekleyip havamızı atmazsak olmaz.  Yarışma anlarına, hazırlıklarımıza ve diğer çilelerimize bu videoda eşlik edebilirsiniz.




Uçuş sırasında koşuşturmacalar arasında kaybolduğumuz için bir videomuz yoktu, fakat bi hocamız çekmeyi ihmal etmemiş. Yarışma sponsorları, yarışma anı, iniş ve kalkışları izleyebileceğiniz diğer bir video:



Orada bize yapılan RC model jet gösterisini de paylaşmadan edemeyeceğim. Aksiyon dolu uçuşu için Archie Stafford'a teşekkür ederiz.




Türk bayrağını kilometre ötelerde temsil etmek, ülkece teknolojik sistemlerde başarılı olduğumuzu dünyaya duyurmak, ülkemizi çok daha ötelere taşıyabileceğimize olan inancımızı bir kere daha hissetmek gerçekten çok güzeldi. Daha nice başarıları Türkiye olarak göğüslemek dileğiyle ...



 Her zaman ki gibi, iyi çalışmalar ;)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Arduino ile Brushless Motor Kontolü

Merhabalar, Bu uygulamamızda ise Arduino kullanarak Brushless yani fırçasız motorumuza hareket vermeye çalışacağız. Gerekli malzemeler: Brushless DC Motor Electronic Speed Controller (ESC) Potansiyometre Bağlantı Kabloları Güç Kaynağı (Kaynak olmadan da Arduino besleyebiliyor fakat motor devri çok düşük kalıyor) Ve tabi ki Arduino :) Bağlantılarımızı aşağıdaki resmide belirtildiği şekilde yapmalıyız:  Bağlantıları yaptıktan sonra sıra Arduino'yu programlamaya geliyor: Koda direkt ulaşmak için: