Skip to main content

Insansız Hava Aracından Fotograf Cekmek - Samsung NX1000

Merhaba arkadaşlar,

Bu çalışmamızda üzerine daha önce oto pilot eklediğimiz mini insansız hava aracımıza Samsung NX1000 fotoğraf makinesi ekleyerek havadan yere serdiğimiz hedeflerimizin fotoğraflarını çekmeye çalışacağız.


Katılacağımız bir yarışma çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmada, çimen üzerine serilmiş çeşitli hedeflerin insansız hava aracından fotoğrafının çekilip yere gönderilmesi gerekiyor. Aşağıda ise bu fotoğrafların görüntü işleme algoritmaları kullanılarak şekli, arka plan rengi, üzerinde barındırdığı alfanümerik karakter ve rengi, GPS vasıtasıyla belirlenmiş konumu ve yönü belirlenmeye çalışılacak. Bu çalışmanın yapılabilmesi için uçak üzerinde sağlam bir kameraya ihtiyaç duyuluyor.

Çeşitli araştırmalar sonucunda ebat, ağırlık ve kalite ön planda tutularak Samsung NX1000 kullanılması kararı alındı. Bu aşamadan sonra kameranın uçağa entegrasyonu ve fotoğrafların çekilmesi kısmı geliyor. Entegrasyon kısmında çok bir sorun yaşamasak da fotoğrafların çekilmesi, USB port kullanılarak kamera içine girilmesi ve yönetilmesi sebebiyle bu alanda çeşitli sıkıntılarla karşılaştık. Buna çözüm olarak kamerayı manüel olarak servo yardımıyla fotoğraf çektirme olayını tercih ettik.

Nasıl yapmışız hep beraber inceleyelim.


İlk olarak kameramızı nasıl yerleştireceğimize odaklanacak olursak, çeşitli gimbal fikirleri öne sürülse de uçağın dışına koyulacak olan kamerayı riske atmak çok da akıllıca olmayacaktı. Zira hesap kitap yaptığımızda kamera uçaktan dahi pahalı idi. Bu sebepten kamerayı gövde içine koymayı uygun gördük.

Tabi kameranın yatay konulması önemli, taranılan alanın genişliği sebebiyle kamera dörtte biri dışarıda kalacak şekilde uçağa yerleştirildi. Fotoğraf makinesini uçağa takmak lens ve makine gövdesini ayırmak suretiyle yapıldığı için biraz yorsa da sağlamlık anlamında gayet hoş oldu. Buradan çıkaracağımız, kamera uçaktan tek parça halinde çıkmıyor :)

Diğer taraftan deklanşöre basması için servomuzu ayarlıyoruz.


 Servo ucunu tam olarak deklanşöre denk gelecek şekilde ayarladıktan sonra uçak gövdesi kenarına yapıştırıyoruz. Servo bağlantısını şimdilik direkt kumanda alıcısına bağlıyor ve kumanda ile denemesini yapıyoruz.

Evet, hava fotoğrafçımız hazır, sırada uçuşlar...





Görüntü işleme ile uğraşacak arkadaşlar resimleri alıp kullanabilirler, ilerleyen zamanlarda çeşitli fotoğraf paylaşımlarıyla da karşınıza çıkabilirim.

İyi çalışmalar.

Uygulama videosu için :

Comments

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Arduino ile Brushless Motor Kontolü

Merhabalar, Bu uygulamamızda ise Arduino kullanarak Brushless yani fırçasız motorumuza hareket vermeye çalışacağız. Gerekli malzemeler: Brushless DC Motor Electronic Speed Controller (ESC) Potansiyometre Bağlantı Kabloları Güç Kaynağı (Kaynak olmadan da Arduino besleyebiliyor fakat motor devri çok düşük kalıyor) Ve tabi ki Arduino :) Bağlantılarımızı aşağıdaki resmide belirtildiği şekilde yapmalıyız:  Bağlantıları yaptıktan sonra sıra Arduino'yu programlamaya geliyor: Koda direkt ulaşmak için: