Skip to main content

Pandaboard ve Haberlesme

Merhaba arkadaşlar,

Bu yayında bir arkadaşımın üzerinde çalıştığı ve çeşitli verilere ulaştığı pandaboard çalışmasını sizlerle paylaşacağım.

Uygulanacak adımlar:
  •  Pandaboard kurulum
  •  Pandaboard'a seri haberleşme kablosuyla bağlanıp ortak ağa girme
  •  Gerekli programların indirilip kurulması ve cihazın güncellenmesi
  •  Pandaboard’a ağ üzerinden bağlanma
  •  Herhangi bir veri aktarımı
      İlk adımda pandaboard'un kurulumunu yazdım fakat bu kısmı sadece bir referans vererek geçeceğim. Bu linkten https://eewiki.net/display/linuxonarm/PandaBoard pandaboard kurulumunu yapabiliriz. Ben burayı kullandım. 


      Benim elimde olan cihaz Pandaboard Rev B3. Bu siteyi kullanmamdaki amaç, kullanmış olduğum pandaboardun revizyonunda New Memory Timing hatası

      U-Boot SPL 2013.04-00015-gfe81c6a (Apr 24 2013 - 14:35:14)

OMAP4460 ES1.1
SDRAM: identified size not same as expected size identified: 0
expected: 40000000

 görülmekte. Aynı hatayı ben de aldım. Bu linkteki prosedürü uygulandığımız zaman bu hatayı almıyoruz. (kurulum dosyalarını ona göre düzenlemişler). 
            Verilen linkteki işlemleri tamamladığımız zaman elimizde arayüzsüz bir ubuntu'ya sahip pandaboard olacaktır. Yani sadece terminal komutlarıyla yönetebileceğimiz bir sistem. Buradan sonraki adımları terminal komutları üzerinden anlatacağım.

İkinci adımda pandaboard'a seri kabloyla (rs232) bağlanacağız. Bu bağlanma işlemini yapabilmemiz için minicom adlı programı indirmemiz gerekmektedir.
sudo apt-get install minicom

  
Minicom pandaboard'la seri haberleşmesi yapabilmemiz için gerekli olan program.

Daha sonra bilgisayarımıza hangi usb ile bağlanacağımızı öğrenebilmemiz için terminale dmesg komutunu yazıyoruz. Burada detaylı bakacak olursak USB0 USB1 gibi bir ifade olacaktır. Benim bilgisayarımda sol taraftaki usb ye taktığım zaman USB0 oluyor. Bundan sonraki işlemlerimi buna göre devam ettireceğim. Minicomu başlatmak için

Sudo minicom –s

Yazmamız yeterli. Minicomun ayarlamalarını aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.


      Serial port setup a giriyoruz.


      Hangi usb yi kullanıyorsak resimdeki gibi ayarlamaları yapıyoruz.
Daha sonra exit diyerek çıkış yapıyoruz ve karşımıza aşağıdaki resim gibi bir ekran gelmesi gerekiyor.



Bu kısmı gördükten sonra pandaboard'umuza güç verebiliriz. Enerjiyi verdikten sonra burada boot işlemini görebiliriz. 


30 40 saniye sonra giriş ekranı karşımıza gelecektir.


Arm login: ubuntu
Password: temppwd

Olacak şekilde giriş yapıyoruz ve pandaboard'un içerisindeyiz.

Ağa bağlanma

Normal komutla ağa bağlanmada bazı sorunlar çıkabiliyor. Bu yüzden kök dosyaya inip bağlanacağımız ağı ve şifresini kök dosyada olması gereken yere yazacağız.
Bunu yapabilmek için


Komutlarını yazıyoruz ve ardından 

auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
    wpa-ssid "essid"
    wpa-psk  "password"

kısmını essid yerine ağımızın adı password yerine de şifremizi yazarak güncelliyoruz.
(kaydetmek için f2 tuşuna basın ‘y’ tuşuna ve enter tuşuna sırasıyla basmamız gerekiyor.)
bu işlemi yaptıktan sonra pandaboard’a reset atmamızda fayda var. Yoksa ağa bağlanamayabiliyor. Reset attıktan sonra tekrar minicom bağlantısını yaptıktan sonra kendisi internete bağlanmış olacaktır. İnternete bağlanıp bağlanmadığını görmek için

sudo apt-get update

 komutunu yazalım eğer güncelliyorsa bağlanmış demektir. Hata veriyorsa bir sorun var demektir. (ağa geç bağlanabiliyor tekrar tekrar denemekte fayda var)
ağa bağlandıktan sonra

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

komutlarını yazarak güncelleme yapmamız faydalı olur.

Kablosuz bağlantı kurma

Aynı ağ üzerinden bağlantı kurmak için öncelikle kurmamız gereken bir program var. Hem bilgisayar tarafına hem de panda tarafına aynı komutları yazarak kuralım.

sudo apt-get install ssh
sudo apt-get install gdbserver

kurulum yapıldıktan sonra
bilgisayar tarafından panda tarafına bağlantıyı yapabilmemiz için pandaboardun ip adresine ihtiyacımız var.
İfconfig komutunu yazarak ip adresini öğrenebiliriz.


Ping komutu yardımıyla haberleşmeyi deneyelim. (ping 192.168.1.5 gibi)(ip adresini daha sonradan değiştirdim, aşağıdaki resimdeki gibi çıktı almamız gerekiyor.)


Eğer hata vermediyse panda ile haberleşebiliyoruz demektir.

Panda board a ağ üzerinden bağlanma

Ssh ve gdbserver kurulumu yaptıysak aynı ağda olmak koşulu ile bağlantı yapabiliriz. Bunu için
Ssh + bağlanacağımız pandanın kullanıcı adı +@ + ip adresi
Ssh ubuntu@192. … gibi

Daha önce aktarmış olduğum bir resmi burada görebiliyoruz.

Tek bir veriyi aktarma

Scp komutu yardımıyla tek bir veriyi aktarabiliriz. Ben burada bilgisayardan pandaya aktarım yaptım fakat aynısını pandadan bilgisayara da yapabiliriz.
Sudo scp video.mp4 ubuntu@192.. :/home/ubuntu/
Göndermek istediğimiz dosya, ip adresi , gönderme istediğimiz konum. 


 Not :Eğer sanal virtual machine kullanıyorsak pandadan bilgisayara veri aktarımı olmuyor. Çünkü bilgisayarı göremiyor. (ip adresini bulamıyor anladığım kadarıyla)
Ahmet Gökhan Poyraz

Comments

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x ...