Skip to main content

Dijital Seviye Dönüstürücü - Arduino

Merhabalar,

Bu çalışmamızda PWM sinyallerinin boylarıyla oynayacak, ihtiyacımız olan voltaj değerine göre var olan sinyali dönüştürmeye çalışacağız.


Elektronik sistemlerin çoğu çeşitli sinyaller ile iletişim sağlarlar. Bu kimi zaman veri iletimi, kimi zaman ise bir komut olabilir. Bu başlık altında biz PWM sinyalinden bahsedecek ve voltaj aralığı ile nasıl oynayacağımızdan bahsedeceğiz.

Bazen elektronik aletler arasında bu iletişimin sağlanması için eski televizyonlarda olduğu gibi bir yükselticiye ihtiyaç duyabiliriz. Bu bağlamda örnek üzerinden gitmekte fayda var, şöyle ki:

Mesela bir GPS verisi okumak istiyorsunuz, GPS modülü gerekli adette uydu ile bağlantıya geçerek sizin o anki konumunuza ve zamanınıza ait bilgileri toplayıp size iletiyor. Peki bu iletişim nasıl oluyor ?

Aşağıda GPS ham verisini görmek mümkün:


Bu satırlarda tercüman için birçok bilgi yer almakta, bu veriler hali hazırda ikilik (binary) sisteme yani 0'lar ve 1'lere dönüştürülürler ve PWM sinyali olarak belirli bir süreye tabi tutularak karşıya gönderilir. PWM sinyalinden kasıt 0'lar ve 1'lerin voltaj var veya yok şeklinde bir kanaldan iletilmesidir.

PWM sinyallerini çok farklı voltaj değerlerinde üretmek mümkün, ve bu çeşitlilik bazen iletişimde sıkıntılara sebep olabilir. Örneğin 3.3 volt PWM sinyali ile verilerini gönderen bir GPS modülünden, 5 voltta üretilmiş PWM sinyalini anlayabilen Arduino arasındaki iletişim haliyle sağlanamayacaktır.

Bu duruma çözüm olarak bahsettiğimiz dijital seviye dönüştürücü geliştirilmiş. Üzerinde yüksek voltaj ve düşük voltaj referans pinleri, iki adet toprak pini ve 4'er tane dönüştürme kanalı olan bu aygıt toplamda 12 pine ev sahipliği yapıyor.
Kullanım şekli gayet basit, ilk olarak dönüştürmek istediğiniz yüksek voltajlı sinyalin voltaj değerini hv pinine, düşük voltaj değerinin lv pinine takıyor ve bunların topraklarını karşılıklı olarak GND pinlerine takıyorsunuz. Dönüştürmek istediğiniz sinyal pinini 4 pinden herhangi bir pinden bağlayıp karşı pinden dönüşmüş halini alıyorsunuz. İşlem tamam.

Aşağıda 5 voltluk bir sinyalin 3.3 volta dönüşmüş halini osiloskop ekranından gözlemleyebilirsiniz.


Gerekli durumlarda çok faydalı olabilecek bir dönüştürücü, siz de uygulamalarınızda kullanabilirsiniz.


Comments

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x ...