Skip to main content

Görüntü Aktarma Sistemleri

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda genel geçer görüntü aktarma sistemlerine değineceğim. Gerek hava gerekse kara platformlarında kullanabileceğimiz bu sistemlerin nasıl kullanıldığını, hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu öğrenmek istiyorsanız buyurun başlayalım.


Sistem gayet basit, bir çok platform açısından uyumlu ve kullanılabilir. Burada sistemden kastettiğim genel görüntü aktarma sistemleri. Markalar ürünler değişse de kullanım şekli çok fazla değişmiyor.

Projenizde kullanmayı, veyahut hobi amaçlı görüntü aktarmayı düşünüyorsanız öncelikli yapmanız gereken küçük bir araştırma ile görüntü aktarma sistemlerinin görüntü aktarma kalitesi, erişilebilen uzaklık değeri ve maliyetlerini öğrenmeniz olacaktır. Bu şekilde sisteminiz için en uygun görüntü aktarma sistemini tercih etmiş olursunuz.


Diğer taraftan bu ürünlerle ilgili bir çok video kaydına ve yoruma da ulaşabilirsiniz. Aktarılmış görüntüyü birebir izlemeniz ve gerek gecikmeleri gerekse karıncalanmaları bizatihi görmeniz tercihiniz açısından önemli olacaktır.

Tabi bazen bu sistem üreticileri tarafından oluşturulan rekabet ortamı çeşitli karalama video kayıtlarına veya yorumlara ev sahipliği yapsa da sistemin geneline yoğunlaşmak daha faydalı olacaktır. Aktarılmış bir kötü görüntü veya yazılmış bir kötü yorum sistem hakkındaki fikrinizi fazlaca değiştirmesine izin vermeyin.


Dediğim gibi bu sistemlerin genel itibariyle çalışma prensipleri aynı, bazı üreticiler daha hassas alıcı vericileri üretse de bir çok sistem için görüntü aktarılabilen uzaklık ve görüntü kalitesi antenler vasıtasıyla artırılıyor.

Bir çok uygulama için bu sistemler gayet yeterli iken daha kaliteli görüntü almak isteyen veyahut mesafeyi artırmak isteyen arkadaşlara tavsiyem anten çeşitlerine ve kullanım şekillerine ayrıca göz atmaları gerektiğidir.


Bu çalışmada ben 5.8 GHz'lik bir görüntü aktarma sistemine Gopro bağlayacak ve görüntü almaya çalışacağım. Bunu yapmak için gerekli olan malzemelerimiz görüntü aktarma sisteminin transmitter yani aktarıcı kısmı, bir adet pil, kamera ve kamera-transmitter bağlantı kablosu.

Bu kısımda bağlantı kablosu mühim, zira kullanılacak her kamera için farklı bir ara kablosu mevcut ve bir çok ayrıntı da bu kablolarla beraber gerçekleştirilmek zorunda kalıyor. Mesela Gopro'nun ara kablosunda üç adet çıkış var, birisi ses birisi görüntü ve sonuncusu groud yani toprak.

Eğer ben standart fpv kamera kullanmak isteseydim ekstradan + voltaj kısmını da bağlamam gerekecekti, Gopro üzerinde dahili batarya taşıdığı için burada ekstra voltaj girişi bulunmuyor.


Alıcı kısmımız ise üç parçadan oluşuyor; anten, alıcı, easycap (analog-dijital dönüştürücü).

Anten vasıtasıyla alınan görüntüler alıcıya iletiliyor, alıcının analog kısmında çıkan bu görüntü verileri Easycap kullanılarak dijital hale çevrilip bilgisayar ekranına yansıtılıyor.

Burada ben patch anten kullandım, daha sonraki çalışmalarda patch anten ile ilgili çalışmalarımız olacak. Şimdilik kendisinin yönlü bir anten olduğunu ve yönünün transmitter'a çevrildiğinde diğer antenlerden daha verimli görüntü aldığını bilmeniz şimdilik yeterli olacaktır.


Sistemimizi hazırladıktan sonra video aktarımında bulunabiliriz.


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x ...