Skip to main content

Model Uçaga Otopilot Takmak

Merhaba arkadaşlar;

Bu çalışmamızda kumanda ile kontrol edebildiğimiz bir model uçağa otopilot ekleyecek ve kontrollerini inceleyeceğiz.


Öncelikle model uçağımızdan bahsedecek olursak kendisi 2 zamanlı bir motora sahip, kumandalı ve otonom bir çok uçuşu başarıyla gerçekleştirmiş bulunan evladiyelik TRI - 60.Daha önce kendisi üzerinde Ardupilot 2.5 denemeleri yapılmış ve otonom birçok uçuş gerçekleştirilmiş. Otonom uçuşta waypoint denilen 'önceden belirlenmiş rota izleme' işinde otopilottan kaynaklanan bazı hatalarla karşılaşılmıştı. Bu sefer Gps modülünü dışarıya alıp Ardupilot 2.6 ile denemeler yapacağız. Tabi önce otopilotu nasıl taktık ona bir bakalım.


Otopilotumuzun outputs kısmındaki ekstra 2 pini jumper kullanarak birleştirdikten sonra kendisini yerleştiriyoruz. Jumper otopilotun otuputs kısmına enerji akışını sağlamak için.

Diğer taraftan yönünü de uçağımızın yönü ile eşleştirip altına titreşimi emecek sert ama esnek titreşim köpüklerinden koyuyoruz ki sensörlerimiz doğru çalışsın.


Kumanda alıcımızdan otopilotumuzun input kısmına kablolama yapıyoruz, ki kumanda verilerimiz otopilota iletilsin ve gerekli hareket yapılsın.

Önemli bir nokta, uçağı otopilota geçirmek için kumanda üzerindeki bir aç-kapa tuşunu (switch) bu işe ayırıyoruz. Kumanda üzerindeki aç-kapa pininden otopilotmuzun 8. pinine bağlantıyı gerçekleştiriyoruz.


Gps modülünü de güzelce ekledikten sonra konfigürasyona geçebiliriz. Unutmayın Gps modülü gökyüzüne hasret bir arkadaştır, ayırmayalım.


Otopilotumuzu bilgisayarımıza bağlayıp kendisine gerekli bilgilendirmeyi yapması için Mission Planner'i açıyoruz.


Mission Planner'da otopilotumuza kendisinin bir uçak olduğunu, kontrollerini buna göre yapması gerektiğini, sağını, solunu, kumandasını tanıtıyoruz. O da Gps modülünü kullanarak bulunduğumuz yeri gösteriyor ve hazırsanız uçalım diyor (:


Sonra güç kablomuzu otopilotumuza bağlayarak gerekli işlevleri yapıp yapmadığını kontrol ediyoruz.


Comments

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x ...