Skip to main content

Coaxcopter Test Platformu

Merhabalar;

Bu çalışmamızda daha sonra yapacağımız projeler ve çalışmalar adına temel oluşturacak bir tasarıma imza atacağız. Coaxcopter olarak adlandırılmış olan bu platform ismini birbirine zıt hareket eden tabanları bir olan motorlara sahip olmasından alıyor. Standart quadcopter, hexacopter tasarımlarına da eklenen bu sistemde amaç platformun gücünü artırmak, bu da aynı platformda motor sayısını otomatik olarak ikiye katlama sonucunda sağlanıyor.


İlk olarak tasarımını Catia'da yaptığımız platformu Corel draw formatına(dxf) getirerek lazer kesicimizden çıkartıyoruz.


Diğer taraftan kullanacağımız faydalı yükü hazır hale getiriyoruz. Pervanelerin birbirine zıt yönlü olmaları ve alt motora takılacak pervanenin ters takılması gerekiyor.


Diğer taraftan lazer kesiciden aldığımız platform parçalarını da envanterimize ekliyoruz.


Şimdi parçaları birleştirme zamanı, somunlarımız küçük olduğu için pul takmayı unutmuyoruz.


İlk motorumuz için kirişimiz hazır, tam olarak +(artı) şeklinde sabitlemeye gayret ediyoruz ki iki motor arasında kullanacağımız alüminyum  dörtgen prizma tam olarak yerine otursun.


İkinci motorumuz için de kirişimiz tamamlandı, parçaları birleştirmeye devam ediyoruz.


Çizimde arasını 2cm*2cm olarak ayarladığımız boşluğa alüminyum profilimizin cuk oturması insanı mutlu etmeye yetiyor (:

Motorlarımızı taban tabana birleştiriyoruz ve coaxiel sistemimiz kendisini yavaş yavaş göstermeye başlıyor.


Ek olarak lazer kesiciden çıkardığımız platform dikmelerini de kirişlerimize tutturuyor ve cırt kelepçe ile sıkıca sabitliyoruz.

Emekleme dönemini atlatan coaxcopterimiz ayağa kalkıyor ve ilk adımlarını atıyor. Sıra geldi pervaneleri takmaya.


Burada pervaneleri motorlarımıza takarken bir çeşit civata sabitleyici olan Loctite kullanıyoruz, bu sıkıladığımız somunun titreşim sebebi ile gevşemesine engel olacaktır.


Diğer taraftan konnektörleri olmayan pil ve Esclerimize konnektör takmamız gerekiyor, hadi lehim yapalım.


Evet pil ve Esclerimiz de hazır, sıra geldi faydalı yükümüzü platformumuza entegre etmeye. Bu aşamada pervanelerin oluşturduğu hava akımını engellememelerini sağlamak için olabildiğince kiriş altına yerleştirme yapıyoruz.


Test düzeneğimiz yalpaçlara henüz sahip olmasa da karizmasından bir şey kaybetmiş değil. Bakalım bu arkadaşla ne tür maceralara atılacağız (:

Comments

  1. Does this aircraft have a flight controller installed?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x ...