Skip to main content

Insansız Hava Araçları Part I - Hobi Uçagı Kurulumu

Merhaba arkadaşlar;
Bu çalışmamda hobi uçak almayı düşünen veya hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için kutusundan çıkardıktan sonra kurulum için yapılması gerekenleri göstermek istedim.
Uçak alındıktan sonra yanında kurulumunu gösteren bir adet dökümanla geliyor, buraya kadar güzel fakat yapılması gerekenler pek öyle maket uçak yapmaya benzemiyor. Burada anlatacaklarım Black Horse Model markasının Bravo 303 adlı uçağına ait olacak, bilginize.

Başlayacak olursak öncelikle kanatların servolarını yerleştiriyorum, bunun için kanat üzerindeki kaplamanın bir kısmını keserek servo için yer açıyorum. Bu yer zaten üretici tarafından belirlenmiş, özel servo yeri.


Kesilen kısım için servomu hazır hale getiriyorum.Kulanım durumu sebebi ile başlıklarından sadece tek taraflı olanı kullanacağım.


Servomuzu hazırladıktan sonra kablosuna uzatma ekleyip, kanadın yan kesitinden çıkarıyoruz ve servoyu boşluğa sıkıca vidalıyoruz.


Servomuzu yerleştirdikten sonra  yalpaç (aileron)  için yekemizi hazır hale getiriyoruz.


Görüldüğü gibi  beş parçadan oluşuyor, bunları uygun şekilde birleştirip somunla yalpaç'a sabitledikten  sonra birde süper yapıştırıcı ile sağlamlığı artırıyoruz.


Resimdeki gibi yekeyi tamamladıktan sonra servo-yeke bağlantısını yapıyoruz, sonuç olarak kanatlar tamamlandı.


Gövdenin ortasından destek borusunu geçirdikten sonra kanatları plastik vidalarla gövdeye sabitliyorum, temiz iş.


Kanatlar hazır durumda, sıra geldi kuyruğu tamamlaya. Kuyruk için öncelikle irtifa dümenini (elevator)  hazır hale getiriyoruz, tabi kanatlarda olduğu gibi bunda da gövde üzerinde servo yerleri mevcut, iş kaplamayı kesmekte.



Kestiğimiz kaplama bölgesine kanatta yaptığımız gibi servomuzu güzelce yerleştiriyoruz.Tabi yine kanatta olduğu gibi irtifa dümenine de yekemizi ekliyoruz.



Buradaki ayrıntı, firma irtifa dümenini sağ ve sol olmak üzere iki  parçadan oluşturmuş, bu yüzden servo ve yeke muhabbetini diğer tarafa da uyguluyoruz.Daha sonra ise servo-yeke bağlantısını yapıyoruz.


İrtifa dümeni tamamlandığına göre istikamet dümenine (rudder) geçebiliriz.


Bu kısımda irtifa dümenini yaptığımız şekilde istikamet dümenini de epoxy kullanarak gövdeye yapıştırıyoruz.


İstikamet dümenine takmak üzere kanatçığa yeke takarak hazır hale getiriyoruz.


Kanatçık hazır, istikamet dümenine taktıktan sonra yeke- servo bağlantısını yapıyoruz. Servosu gövdenin ortasında olan bu arkadaş için firma gövde içerisine iki adet tel döşemiş, bağlantıyı bunlar sayesinde yapıyoruz.
Bu adımdan sonra minik arka tekerimizi de sisteme istikamet  dümeni ile hareket edecek şekilde ekliyoruz.


Motorunu da bağladık mı test etmeye geçebiliriz.


Motorumuz O.S.'nin 4 zamanlı patlar motoru, klavuzunda gösterildiği üzere ters şekilde bağladık.
Servoları test edecek olursak, bunun için bir adet kumanda ve alıcısına ihtiyacımız var, bunun için ben Futaba'nın 6 kanallı kumandasını kullandım.


Alıcı-servo bağlantılarını kumandadaki kontrol tuşlarına uyacak şekilde yapıyoruz.


Uçağımız test için hazır. Uçtuğunu görmek için takipte kalın ;)

Comments

Popular posts from this blog

Artificial Horizon and Compass Using Arduino-Processing-MPU6050

Hi everyone, Today we will realize our artificial horizon using Arduino, Processing and MPU 6050 IMU. In this application I use Arduino Uno, If you should use different card, you should examine i2c communication for your card. For Arduino Uno connections will be like that: MPU6050 Pins       Arduino Uno Pins Vcc                        3.3V Gnd                       Gnd SCL                       A5 SDA                      A4 INT                       2 (Digital Pin) This my MPU6050, if you want more information about it: http://www.invensense.com/mems/gyro/documents/PS-MPU-6000A-00v3.4.pdf After it we connecting the MPU6050 to Arduino. If our Arduino-MPU6050 sy...

Onuncu Yıl Marşı - Arduino

Bir önceki çalışmamızda sizlere Arduino'nun hazır melodilerinden dinletiler sunmuştuk. Bu gün ise sınırları biraz daha zorlayıp Nokia 3310 Besteleyici deneyimime güvendiğim için kodları kurcalayarak bestelediğim Onuncu Yıl Marşı'nı bayrak sallayarak dinletmek istiyorum. Eğer gerçekten Onuncu Yıl Marşı olarak dinlerseniz öyle oluyor, lütfen biraz ön yargı :) (3310'nun besteleyisinden kat be kat zor bir iş olduğunu itiraf etmeliyim) Servo ucuna bağladığım bayrağı sürekli olarak bir sağa bir sola sallama isteğim, Tone.h kütüphanesinin Servo.h kütüphanesini yanında barındırmak istememesi üzerine sekteye uğradı. Timer hatası sebebiyle bunu yapamadım, fakat yılmadım servo'yu direkt melodi sinyalinin geldiği bacağa bağladım. Bu ise her ne kadar dolu dolu bir bayrak sallayış olmasa da gönlümüzü etmeye yetiyor :) Gerekli malzemeler: Servo Hoparlör Bağlantı Kabloları Olmazsa olmazımız bayrağımız. Bağlantının nasıl yapılacağına gelecek olursak Hoparlörün si...

Görüntü işleme için Uçuş Denemesi

Merhabalar, Bu çalışmamızda havandan görüntü almak isteyen veyahut bu görüntüleri işlemek isteyen arkadaşlara referans olsun diye iki adet video paylaşacağım. Videoları kişisel bilgisayarınıza indirip görüntü işleme açısından çalışmalar yapabilirsiniz. Diğer taraftan yerde belirlediğimiz bir nesnenin boyutunun irtifa değerlerine göre ekranda kapladığı piksel değişimini inceleyebilirsiniz. Ya da en azından belirli irtifa değerlerinden nesneler ve insanların nasıl göründüğü hakkında genel kültür olur :) İlk videoda 70cm x 70cm beyaz bir levha kullanıldı, diğer taraftan oturan, ayakta ve yürüyen insan figürleri de videoda mevcut. Bunların çeşitli irtifa değerlerine göre dikey şekilde konumlandırılmış, yere doğru bakan kameradan nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olmanıza sebep olacağını düşünmekteyim. İkinci videoda 30-100 metre arasında dolaşan (genelinde 45 metre civarında) bir insansız hava aracından alınan görüntüler mevcut. Aşağı konumlandırılmış hedefler 70 cm x ...